Behandlingshem i hjärtat av naturen

FIA Gården är ett hem för vård eller boende (HVB) i norra Värmland ungefär fyra mil norr om Torsby. Personal och ungdomar bor och lever tillsammans på gården. Hos oss får ungdomar kunskap i och träning på att leva drogfritt vardag som helg, under dygnets alla timmar. Vår personal har lång erfarenhet av att framgångsrikt hjälpa pojkar med missbruksproblem. Vi eftersträvar att våra ungdomar ska känna trygghet, gemenskap och en känsla av sammanhang. Människor är sociala, vi behöver andra för att överleva och må bra, vi tränar oss därför på att skapa, bygga, hantera och avsluta relationer. Natur, miljömedvetenhet, motion och hälsa är också viktiga värden för oss på FIA Gården.

Annorlunda är bra

Alla mår ibland dåligt eller stöter på svårigheter i livet. Droger eller alkohol kan då upplevas vara en snabb/tillfällig lösning (quick fix) på problem, men de leder alltid till ny problem. Hos oss får ungdomarna kunskap för att kunna hantera känslor och lösa problem på ett mer långsiktigt belönande sätt.

Bred kompetens

För missbrukaren tar drogen allt större plats i livet. Det blir lösningen för allt, om vi är glada, arga eller ledsna, för att klara vardagen, om behöver en paus, eller för fira något. Att endast ha en lösning i alla sammanhang. En lösning som dessutom kräver allt mer av oss och som försätter oss i allt fler problem. Det tycker vi är en dålig lösning. Hos oss lär vi lite om mycket, istället för mycket om en sak. Med en bred erfarenhet, många intressen och möjligheter klarar vi oss bättre, både i motgång och medgång.

Medlevarskap och personal

På många behandlingshem byts personalen ut två till tre gånger under varje dygn. Medlevarskap innebär att personalen på FIA Gården arbetar och lever med ungdomarna dygnet runt under en vecka och är sedan lediga en vecka. Det ger en kontinuitet som är en god förutsättning för relationsbyggande.

Har du några funderingar? Kontakta oss